Lodivod dunajský vyplouvá

16.09.2020

Když se sejde parta dětí a vedoucích, aby strávila 11 dní na louce uprostřed lesů, není o dobrodružství nouze. Nejinak tomu bylo i s tou naší. Za inspiraci nám sloužil příběh od Julese Verna, Lodivod dunajský. Lodivod nás provázel celým táborem. Postupně nám odhaloval svá tajemství, kterých nebylo málo. Propluli jsme s ním celý Dunaj od pramenů, až k Černému moři a procestovali několikero zemí. Byli jsme pronásledováni bandity, vězněni na lodi i na souši, zdolali jsme bouři a zachraňovali princeznu. Překonávali jsme temný les, vyprahlou zem i rozbouřené vody řeky. Lovili jsme ryby, vařili jsme si na ohni, připravovali dřevo, stavěli vory, vyráběli vlajky a trička, šplhali po lanech, stříleli, vyřezávali a hráli různé hry. Děti pomáhali nejen při stavění tábora, ale i při jeho bourání.  

Táborové vaření

Bez dobrého jídla by žádný tábor nemohl být. Na tom našem vařily děti. Postupně se vystřídaly ve všech službách od hlavního kuchaře, jeho pomocníka, firemana, dřevaře až po vodaře. :-) A výsledky byly vskutku famózní. Několik delikates a jejich receptů předkládáme níže. Recepty jsou na 8 porcí.

Ratatouille


  • 3 větší cibule, 2 mrkve, 1 lilek, 2 cukety, 3 papriky, 1 rajčatové pyré, 3 rajčata, olivový olej, bylinky, sůl, pepř, dvě klobásky

Zeleninu omýt, nakrájet, na pánvi na oleji orestovat cibulku, mrkev, poté postupně přidávat a podusit do změknutí lilek, cuketu, papriky, rajčata a klobásku. Nakonec přimíchat pyré, ochutit bylinkami a kořením.



Rizoto lodivoda

  • Sáčková rýže, vepřové maso ve vlastní šťávě, konzerva hrášku, mrkve, kukuřice, sůl 

Podle návodu uvařit rýži, slít vodu, vmíchat konzervy masa a zeleniny, prohřát, dochutit solí, pepřem a bylinkami.

Bramboráky pana Drahoše

  • 800g brambor, 100 ml mléka, 4 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 100 g hl mouky, 2 vejce, sůl, kmín, olej

Bramboráky okrájíme, najemno nastrouháme, pokropíme mlékem, aby nezhnědly. Osolíme, ochutíme kmínem, prolisovaným česnekem, majoránkou. Přidáme vejce a tolik mouky, aby vzniklo středně husté těsto. Bramboráky osmahneme na víku od kotlíku z obou stran. Zabalit do ubrousku a tím zbavit přebytečného tuku. 

Natašiny lančmítové balíčky

  • 4 konzervy lančmítu, 8 plátků sýra, cibule, koření

Lančmít nakrájíme na silnější plátky, proložíme sýrem, posypeme nakrájenou cibulkou, kořením podle chuti. Zabalíme do alobalu (balíčku) a pečeme na rozžhavených uhlících 10 min.

Zbojnický guláš

  • 2 klobásky, 1 cibule, stroužek česneku, 3 konzervy bílých fazolí, 1 konzerva kukuřice, může být i hrášek nebo mrkev, sůl,  pepř, olej

Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, nakrájenou klobásu, prolisovaný česnek, konzervy, mírně podusíme, ochutíme a podáváme s chlebem.

Domácí nudlová polévka

  • Vanička polévkové zeleniny (celer, petržel, pórek, mrkev ...), 3 brambory, nudličky do polévky, sůl, pepř

Zeleninu omyjeme, nakrájíme, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, přidáme vodu, osolíme a vaříme do změknutí. Posledních 8 minut přidáme nudle do polévky a povaříme. Dochutíme a podáváme.

Ovocná buchta

  • 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 
  • 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 2 vajíčka, ovoce (borůvky, švestky, meruňky ...)

Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukr, olej, mléko, žloutky a ovoce. Vždy dobře promícháme. Přidáme ušlehaný sníh ze dvou bílků a jemně zamícháme. Nalijeme na vymazaný plech a pečeme 45 min. ve středně vyhřáté troubě. 

© 2019 14. přední hlídka Royal Rangers
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky